2013. szeptember 29., vasárnap

Rendezzük be! - Konyha, ahol élvezet főzni

Mire menne egy sim-háztartás konyha nélkül? Itt készül a reggeli, az ebéd és a vacsora, enni pedig kell! Anita már nagyon várta, hogy végre ne egy parányi lyukban kelljen főznie... hát még Martin! Korábban minden finomabb fogás elbukott azon a ponton, mikor már a hozzávalók se fértek rá a konyhapultra...

Mostantól ezzel nem lesz gondjuk. A berendezéshez használt kódokat ITT találjátok, a segédelemekről pedig ITT olvashattok.

Korábban már mutattam képet a konyháról. Csupán egy sarok volt berendezve alapdarabokkal. Anitának nagyon megtetszett viszont a bútor, ezért a többit is ennek tükrében készíttették el. A felső szekrény két külön elemből áll, a sarkoknál gyakran rakom így őket. Sokkal mutatósabb.


Burkolatok tekintetében a konyha felől minden maradt a régiben. (Az étkező oldalán le lett bontva a csempe, de erről majd később...) Sokat gondolkodtam az elválasztáson, például pultban és falban is, de nem akartam a szép nagy térből két kisebbet csinálni, viszont valahogy el kellett választani a két funkciót. Így került felhúzásra a két falrész. Szerintem otthonosabb lett tőle a tér, szeretem, ha a helyiségek kicsit változatosabbak egy téglalapnál... Ha a hely engedi, akkor bátran építsetek ti is ilyen fal-oszlopokat!


Nézzük, mi elengedhetetlen még a szekrény, a tűzhely és a mosogató kivételével egy konyhában! Kezdetnek mondjuk hűtő nélkül nem megyünk semmire, nincs hol tárolni a félkész- és a kész ételeket. A simek világában ugyan az ételmelegítés nem divat, de egy mikró mindig jól jön, ha gyorsan elkészíthető kajára vágynak. Ezen kívül hasznos lehet egy mosogatógép is, ha másért nem is, de azért mindenképp jól jön, hogy a simek ne a fürdőszobába rohangáljanak elmosni az edényeket, noha a konyhában is van mosogatótálca... Érdemes ezeket az elektronikai eszközöket egy családból választani, de minimum színre hangolni. Nálam minden fehér a meglévő tűzhelyhez igazodva.


A hűtőszekrény falán már elég szekrény van a tányérok, poharak, edények és étkészletek elrejtéséhez. Anita viszont kifejezetten szeretett volna pár szabad polcot, ahol a naponta használt eszközök is elférnek. Ez a változatosság a térnek is jót tesz: nem lesz zsúfolt a sok szekrénytől.

A berendezésénél fontos gondoskodnunk a szeméttárolásról, hogy a műanyagedényekkel és chipses zacskókkal ne az utcai kukához rohangáljanak a simek. Erre a célra egy szimpla szemeteskuka is megfelel, de akinek elég mély a zsebe, az hulladékdarálót is beépíthet. Utóbbi sokkal elegánsabb.


Ami az elektronikát illeti, célszerű tűzjelzőt tenni a tűzhely fölé. A simek bizony elég ügyetlenek tudnak lenni, kár lenne egy odakozmált spagetti miatt újjáépíteni a fél házat... Tűz esetén a készülék csipog, a tűzoltók pedig rohannak. Akinek megvan az Egyetem és minél gyorsabban akar megszabadulni a meleg helyzettől, az használja a mennyezeti tűzoltót, ami füstöt érzékelve azonnal spriccelni kezdni a vizet. Gyors és biztos, egyetlen hátránya, hogy fel kell mosni utána.

Világítás tekintetében többnyire egyszerű mennyezeti lámpákat pártolok a konyhában. Ami viszont elengedhetetlen, az a daráló (a simek is díjazzák), és még jól jöhet a kávéfőző is, de mivel Anita és Martin tartózkodnak a koffeintől, így ők nem vettek ilyen masinát.


A Nagyvárosi Élettel jött kisebb polcokra két tárgy fér rá alapból. Legfelülre egy növény került.


Viszont én telhetetlen vagyok és Anita is több holmit akart a polcon tárolni. Cukor a teához, vizespohár, bögrék... A mosogató mellé felszereltek egy törölközőtartót is, az ablakok pedig alumíniumredőnyöket kaptak, ahogy korábban az előszobai ablak.


A mosogató és a tűzhely közötti sarokpult tökéletes a kacatok tárolására. A gyümölcskosár valahogy mindig bekéredzkedik a konyháimba és a fűszertartókat, valamint az fakanál- és evőeszköztartókat is nagyon szeretem. Főként a tűzhely körül mutatnak jól, hiszen elméletileg ott vannak kéznél.


Nagyobb konyhákban szeretek több szabad pultot hagyni. Az egyik itt a polcok alatti, a másik pedig a mikró melletti lett. Ám az utóbbi falszakasz túl komor lett volna magában a gépekkel, így Anita ide is költöztetett egy orchideát, plusz még pár egyszerűbb növénykét. A terítőknek köszönhetően a pult tökéletesen használható lesz.


Mivel napközben a simek többnyire a földszinten tartózkodnak, így logikus ide is tenni egy telefont. Erre tökéletesen alkalmas a nappali, de én valamiért többnyire mindig a konyhába teszem, a falra. Így akkor sem zavar senkit, ha esetleg elszundítanának a kanapén, ráadásul a konyhában több hely van rohangálni telefonálás közben.



Az utolsó pillanatban még Anita felszereltetett egy edénytárolót is, hogy kéznél legyenek a gyakran használt eszközei. Ezzel egyébként el is készült a konyha, szerintem nagyon otthonos lett!



Még aznap este elmentek bevásárolni, hogy megtöltsék a hűtőt...


...és a hasukat is valami jó kis házi koszttal.


Közben már kész az étkező fala és a bútorok is megérkeztek. Jövő héten megleshetitek, hogy is fest az összkép. Anita és Martin szerencsés, már ma este az új étkezőjükben vacsorázhatnak!

2 megjegyzés: