2014. január 4., szombat

Minden, ami NEM szép

Nem rég egy kedves ismerősöm megkérdezte, nincs-e kedvem csinálni egy bejegyzést arról, mit érdemes elkerülni, mikor berendezünk. Ezúton is szeretném neki megköszönni az ötletet, ugyanis ez nekem eszembe se jutott. Számos tippem van arra, hogyan lehet szép, otthonos szobákat kialakítani, ám fordítva most gondolkodtam el először a témában. Lássuk, mi minden ronthat el egy helyiséget!

1. Stílus-káosz
Kezdjük a legtipikusabb hibával,  mikor mindenből a kedvencünket, vagy a legszimpibbet választjuk ki és nem figyelünk oda arra, hogy ezek bizony nem egy súlycsoportba tartoznak. Persze az alábbi kép erős túlzás, a rajta lévő legtöbb bútor, burkolat és kiegészítő más társakért kiált. A stílusok keverése természetesen nem tilos, sőt, üdítő lehet, viszont a jelszó a mértékletesség és a harmónia!


Hogy elkerüljük a hibát, válasszunk ki egy meghatározó bútort (vagy burkolatot) a tömegből, és igazítsuk hozzá a berendezést. Jelen esetben a kockás kanapét emeltem ki. A növény és a parketta maradhattak, viszont minden más túl elegáns vagy csicsás volt mellé.


2. Visszhangos szobák
Ez (és a következő) pont élesen ütközik sokak játékbeli szokásával. Egyesek kizárólag nagy terekben tudnak kényelmesen játszani, mások viszont jobb szeretik, ha kicsi házakban gyűlnek össze a simek, hogy mindenkit jól lehessen látni. Tehát aki már most erősen rázza a fejét, hogy "nem, nem lesznek kisebb szobák" vagy "szó se lehet róla, hogy bármit is elvegyek tőlük" az gyorsan lapozzon tovább! : )

Akik maradtak, nézzék meg az alábbi képet. Hatalmas szoba, kicsi bútorok, a valóságban visszhangot vernének a falak. Vannak stílusok, melyeknek jól áll a hatalmas tér és kár lenne kicsi szobába zsúfolni őket, viszont a legtöbbnek nem feltétlenül. Ebben a nappaliban bőven van hely sarokkanapénak és nagy képernyős TV-nek, ezek a bútorok elvesznek benne.


Itt viszont már minden a helyére került. Kicsi szoba, kicsi kanapé, kicsi TV. Pár képpel és egy szőnyeggel pillanatok alatt otthonosabb lehet.


3. Zsúfolt bútorraktárak
A tiltakozók lapozzanak lentebb, még mindig a terek méretét firtatom!

Stílus ide vagy oda, a kicsi helyiségeknél is van mire figyelni. Itt már azért elgondolkodtató, hogy valóban kell-e annyi könyvespolc, tényleg szükséges-e két kanapé, na meg az a hatalmas hifi is mennyi helyet foglal... Sokkal könnyebb kicsi tárgyakkal otthonossá tenni egy szobát, mint telepakolni bútorokkal. Ráadásul a nagy tárgyak (lásd hifi) csak kihangsúlyozzák, mennyire apró ez a nappali. Nem beszélve arról, hogy a sok összezsúfolt bútor mellett nem biztos, hogy elférnek a simek, és ezt bizony nem lesznek restek úton-útfélen megjegyezni...


4. Színbakik
Igen, szeretjük a színeket (főleg én, mindet imádom), de időnként a jóból is megárt a sok. Hiába harmonizálnak a bútorok és egyeznek a stílusok, hogy ha a tér átment papagájba. Akik a The Sims 3-mal játszanak, nevetve legyintenek most, hiszen pillanatok alatt harmóniába borítják a házat 2-3 színkóddal, viszont a The Sims 2 játékosainak oda kell figyelniük, hogy a kiválasztott darabok ilyen módon is passzoljanak egymáshoz. Ha lehetőség van rá, érdemes csak 2-3 színt és textúrát használni, és ha valami harsány, vagy élénk dolog tetszett meg, akkor azt egyszerűbb, lágyabb elemek mellé tenni. A színes bútorok vidámmá teszik a teret, viszont a jóból könnyen megárthat a sok, a szemünk is belefájdul majd a sok harsányságba.


Azért persze a ló túloldalára se érdemes átesni, hiszen ha minden egyszínű, az eléggé kellemetlen bélyeget nyomhat egy-egy szobára. Az lentebb látható rózsaszín vattacukorszoba pont olyan, mint ha Barbie baba lett volna a lakberendező...


+1 Korrigálni ér!
Szerencsére a játékban bármit könnyen lecserélhetünk (ha van némi pénzünk). Nem kell bútorszállítókat és kőműveseket hívnunk, ráadásul koszt sem csinál például a padlóburkolat cseréje. Gyakran előfordul (velem is), hogy a berendezés végeztével egy helyiség kilóg a többi közül. Anita és Martin házában az előszoba bizonyult fekete báránynak.

Mikor nekikezdtem a berendezésnek, még nem fogalmazódott meg bennem teljesen, mit is tervezek a terekkel (öreg hiba, de orvosolható), így az előszoba pont olyan stílust kapott, amit utána sehogyan se tudtam beilleszteni a ház többi helyiségében, ezért aztán inkább az előszobát alakítottam át cseppet. A korábbi zöld fal új zöldet kapott, pont mint a nappali és a háló, és a fából készült falburkolatot is leváltotta a mindenhol máshol megjelenő tégla. Mivel a burkolatok törléséért is jár pénz, így kicsit olcsóbban úszták meg, mint egyébként.



A lépcsőt is lecseréltem. Így már azért sokkal jobb, nem? : )


Oké, oké! Elmondtam egy csomó csúnya dolgot, amit nem szabad, de akkor mégis mit lehet? És hogyan tudjuk elkerülni ezeket a bakikat? Aggodalomra semmi ok, hamarosan visszatérek a saját medrembe és megmutatom, hogyan válasszunk színt és stílust átgondoltan.

5 megjegyzés:

  1. Nos ez egy nagyon ötletes és fontos bejegyzés volt. Az ismerősöd igazán rátapintott a lényegre. Volt amivel egyetértettem, volt amivel nem. El is mondom sorba :)
    1. Bevallom őszintén, a stílusra nem nagyon szoktam figyelni, de mindig harmonizálónak érzem a szobáimat, szóval olyan egetrengető hibák nem hiszem, hogy vannak bennük :)
    2. - 3. Teljes mértékben egyetértek mindkettővel! Én a pici házakat szeretem, egy emelet nélküli ház, aminek van egy pici konyhája, pici asztalkával és székekkel, közepes nappali, amiben a TV gép és hobbidolgok azért elférnek, nálam nincs sehol se dolgozószoba, ebédlő, előszoba, szeretem az egyszerűbb dolgokat. Egy pici fürdőszobába is bele lehet zsúfolni az alap dolgokat, annyi nekem elég is, és ha van 3 szoba (1 háló, 2 kicsi), akkor már 4 gyerekes családnak is elég :D Viszont a pici helyiségek ellenére a zsúfoltság házakban nem jellemző rám, csak apartmanokban (most Johsnonéknál zsúfolás van, de már berendeztem egy házat és az egész jó lett). Régebben írtál egy házgyűjtős posztot, most újra elővettem, hogy az új játékomban is benne legyenek és a legelső, egyszerű három házas variációba beleszerettem *-* Egyedi tartalom nélkül szép külső és számomra tökéletes belső. Ilyen házakat szeretek :)
    Az egyszínűséggel viszont annyira nem értek egyet. Egy rózsaszínt kedvelő kislánynak miért ne lehetne ilyen szobája? Majd kinövi és lesz ízlésesebb is :) Hálószobákat szeretem egyszínűre csinálni, többnyire barna, lila, fehér és piros árnyalatokra :)
    Az új előszoba viszont zseniális, imádom a fal zöldjét! *-*
    Ó és bocsánat a hosszú kommentért, na ezért nem írtam én ide sosem, mert mindig ilyen sok mondandóm volt és van :D

    VálaszTörlés
  2. Huh Lizi jó hosszú komment! :D Egyébként tényleg nagyon jók a tippek, csak az 1 színű szobával nem értek egyet de a többivel igen! :)

    VálaszTörlés
  3. Liza: Köszönöm a terjedelmes véleményt! : ) A stílus nem feltétlen azt jelenti, hogy minden tárgynak teszem azt IKEA darabnak kell lennie, de mondjuk ahogy a képen is látszik, a kockás kanapéhoz sokkal jobban passzol egy egyszerű fa kávézóasztal, mint a nagy, aranybarna díszes darab. Egyébként tervezem megmutatni a játékban fellelhető stílusokat, hogy szerintem mivel lehet és mivel érdemes keverni őket. Persze semmi sem törvényszerű, csak iránymutatás annak, aki szükségesnek érzi. : ) A terekkel kapcsolatban nekem viszont pont az életszerűség a mániám, hogy legyen előszoba, mindennek hely a konyhában (még ha nem is használják), stb... Nem rossz dolog, hogy elhagyod a felesleges plusz helyiségeket és tárgyakat, valószínűleg kevesebb időt pazarolsz a berendezésére és annál többet játszol (ellentétben velem, aki viszont sokszor alig játszik, vagy már csak akkor, mikor minden kész a házban).

    Mindkettőtöknek egyszerre válaszolnék az egyszínűre: Így visszanézve kellett volna egy számomra jó példa is a rózsaszín szobához, hogy értsétek, mire gondolok. Az semmiképp se baj, ha sok van egy színből és árnyalataiból, csak éppen ez így túl csömör. Ha átalakítottam volna a képen látható szobát, akkor valószínűleg maradnak a bútorok, viszont a függöny és a fal fehér lenné, a padló pedig szintén fehér, vagy faszínű parkettával borított. Természetesen nem kell velem egyetérteni, sőt, örülök, hogy megosztottátok velem a véleményeteket! : )

    VálaszTörlés
  4. Na ez jó ötlet, már várom :) Igen, én sokkal inkább szeretek játszani, mintsem berendezni, sőt azt nem nagyon szeretem, de viszont idegesít ha nem normális, általam szeretett terekben vannak a simek, szóval azért mindig csak berendezés után kezdek el játszani. Szóval nálam is csak akkor lehet szó játékról, ha készen van minden, csak én erre nem fordítok akkora energiát, minek ennyi mütyürke, ha úgyse használják alapon csak a legfontosabbakkal foglalkozom, mivel ezek simek, nem emberek :D
    Nekem már csak azért sem tűnik csömörnek, mivel a rózsaszín erősebb és halványabb árnyalatai keverednek, így megvan az összhatás :)

    VálaszTörlés
  5. Mivel imádok berendezni és imádom a mütyüröket is, így nálam nem számít, hogy nem használják. :D Persze azért arra is figyelek, hogy ne vesszenek el a funkciók, például a nappaliban sokszor használt üres könyvespolcaim is könyvespolcok, tehát abból is tudnak olvasni, vagy tanulni, csak éppen magam döntöm el, milyen könyvek és tárgyak legyenek rajta.

    VálaszTörlés